Uitleg over liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit In het bedrijfsleven en de financiële wereld wordt er vaak gesproken over de begrippen liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit. Hierbij een beschrijving van wat deze begrippen inhouden. LiquiditeitOm de stabiliteit van een onderneming te garanderen is het van belang dat een onderneming inzicht heeft in welke mate het aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. In de praktijk betekent dit dat er gekeken wordt naar hoeveel geld een onderneming in kas heeft en op de bankrekening heeft staan en in hoeverre men in staat is de kortlopende schulden hiermee te voldoen. Kortlopende schulden betreffen schulden met een termijn van 1 jaar of korter en betreffen onder andere de openstaande rekeningen, de diverse soorten belasting, zoals btw en loonbelasting en de rente over kortlopende schulden.
LiquiditeitsratioDe liquiditeit wordt berekend aan de hand van enkele zogenaamde liquiditeitsratio’s of kengetallen. Een ratio of een kengetal van een bepaald waarde, geeft aan of een onderneming een gunstige liquiditeit heeft of juist niet en dus niet in staat is om aan de betalingsverplichtingen te voldoen. De belangrijkste ratio’s om de liquiditeit te berekenen zijn onder andere het werkkapitaal, de current ratio en de quick ratio. Het kennen van de liquiditeitsratio’s van een onderneming is belangrijk voor enkele partijen zoals: Er wordt onderscheid gemaakt in statische en dynamische liquiditeit. De kengetallen bij statische liquiditeit geven weer of de kortetermijnschulden voldaan kunnen worden, enkel met de vlottende activa. Bij dynamische liquiditeit wordt berekend of de geldstroom die binnenkomt, op een bepaalde termijn hoger of lager zal zijn dan de geldstroom die de onderneming uit gaat.
SolvabiliteitDe liquiditeit zegt voornamelijk wat over de mate van het voldoen aan de financiële verplichtingen op de korte termijn. Het voldoen aan de financiële verplichtingen op de lange termijn wordt berekend door middel de solvabiliteit. De berekening van de solvabiliteit gebeurd door het eigen vermogen te delen door het balanstotaal of door de openstaande schulden. Dit percentage geeft de solvabiliteit aan, waarmee een onderneming de verplichtingen op lange termijn inschatten. WinstgevendheidWanneer een onderneming de winstgevendheid wil berekenen, dan gaat het om de verhoudingen tussen de winst van een onderneming en haar eigen vermogen. Deze winstgevendheid wordt berekend aan de hand van de rentabiliteit. De rentabiliteit kan berekend worden op basis van een drietal verschillende rentabiliteitsratio’s: Met deze berekeningen kan een onderneming beter inschatten op welke wijze en wanneer een investering weer terug wordt verdiend. |
https://www.solvabiliteitberekenen.nl/ |