Down Home
Business

Wat is een omvormer?

Wil je graag zonnepanelen aanschaffen? Dan zal je er snel achter komen dat je meer nodig hebt dan alleen zonnepanelen. Een erg belangrijk onderdeel van de zonnepaneleninstallatie is de namelijk de omvormer. In dit artikel zal je erachter komen waarom een omvormer zo belangrijk is en welke soorten er zijn.

Werking

Zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Deze stroom kan je echter niet in je woning gebruiken. De stroom die wij namelijk gebruiken is wisselstroom. Om ervoor te zorgen dat de energie die zonnepanelen opleveren niet verloren gaan, heb je een omvormer nodig. Dit apparaat zet namelijk de gelijkstroom om in wisselstroom. Op deze manier kan je dus je opgewekte energie door je zonnepanelen gebruiken!

De zonnepanelen beschikken over een metalen print, die energie transporteert naar de aangesloten kabels. Deze kabels zijn vervolgens weer verbonden aan de omvormer. De omvormer is vervolgens weer met kabels aan je meterkast verbonden, die de energie vervolgens verdeeld in je woning. Net zoals bij zonnepanelen zijn er ook verschillende soorten omvormers.

String-omvormer

Veel zonnepanelen zijn in een string geschakeld. Dit betekent dat 2 of meer zonnepanelen aan elkaar verbonden zijn. Deze panelen hebben allemaal dezelfde opbrengst, doordat ze dezelfde ligging hebben en van hetzelfde merk zijn. Bij de berekening van de opbrengst van je zonnepanelen wordt de opbrengst genomen van het slechtst presterende paneel. Als in een string dus één zwak paneel is, doordat dat ene paneel in de schaduw ligt, dan heeft dit dus een negatieve invloed op het rendement van de zonnepanelen.

Zonnepanelen die in een string geschakeld zijn, worden per string aangesloten op de omvormer. Als je dus een drie strings hebt, moet je ook een omvormer kiezen die minimaal ingangen heeft voor drie strings. Het voordeel van een string-omvormer is dat je weinig bekabeling nodig hebt. Slechts enkele strings hoeven verbonden te worden met de omvormer.  

Plaatsing string-omvormer

Een string-omvormer kan je op verschillende plekken in je woning plaatsen. Je moet alleen wel met twee zaken rekening houden met de plaatsing en bekabeling:

– Geluid: een omvormer kan op een zonnige dag flink wat geluid maken. Het is daarom niet fijn om de omvormer in een ruimte te plaatsen waar je vaak bent of waar je rust wilt. Denk bijvoorbeeld aan de slaapkamer, woonkamer of werkkamer. Een goede plek kan in dit geval de meterkast of zolder zijn.

– Koeling: daarnaast is het belangrijk dat de omvormer zichzelf goed kan koelen. Plaats de omvormer daarom niet in een kleine ruimte waarbij de omvormer geen frisse lucht krijgt. Als je de omvormer in je meterkast wilt plaatsen, moet je hier dus wel even rekening me houden. Zet bijvoorbeeld de deur van je meterkast op een kiertje.

Micro-omvormer

Niet alle zonnepanelen hebben echter dezelfde ligging op een dak. Een zonnepaneel heeft al gauw een beetje schaduw door bijvoorbeeld een schoorsteen of dakkapel. Als je dus veel zonnepanelen hebt met verschillende opbrengsten, kan je gaan voor micro-omvormers. Iedere zonnepaneel krijgt dan afzonderlijk een mini-omvormertje. Deze omvormertjes worden achter het paneel geplaatst. Op deze manier wordt dus van ieder paneel afzonderlijk de opbrengst meegenomen. Het nadeel van dit type omvormer is dat het duurder is en ook gevoelig is voor storing. Dit komt doordat dat er veel materiaal en bekabeling nodig is.