Down Home
Business

Verschillende marketing modellen

Wanneer je een willekeurig marketing boek doorbladerd, kom je ongetwijfeld veel verschillende marketingmodellen tegen. De laatste tijd worden deze modellen steeds vaker vergeten, terwijl ze nog steeds erg effectief kunnen zijn. Er zijn verschillende marketing modellen, met ieder hun eigen doel. Over het algemeen worden deze modellen in de marketing gebruikt voor bepaalde deelgebieden in de marketing. Welk model je het beste kunt gebruiken is dus afhankelijk van de situatie.

Onderdeel van je marketingplan

Wat je vaak ziet, is dat marketing modellen worden gebruikt als onderdeel van een marketingplan. Een strategisch marketing plan kun je onder verdelen in vier verschillende onderdelen of fases. De eerste in het marketing onderzoek, hierin doe je onderzoek naar de markt. Vervolgens ga je een marketing strategie bepalen om hierna een marketing tactiek te bepalen. Wanneer je dit hebt gedaan ga je door met de laatste fase: het uitvoeren van de marketing operatie. Iedere fase gebruikt zijn eigen marketingmodel. Een aantal veel gebruikte marketingmodellen zijn:

–       Klantenpiramide
–       BCG Matrix
–       Vocatio model
–       AIDA-model
–       Het 7S model
–       Positioneringsmatrix
–       Concurrentiegedrag van Kotler
–       En meer!

Let op, naast bovenstaand genoemde voorbeeld zijn er nog veel meer verschillende marktingmodellen. Dit wil niet zeggen dat ieder model ook in iedere situatie gebruikt moet worden. De marketingmodellen zijn niet bindend om te gebruiken, het is slechts een suggestie of een aanrader. Je bent helemaal zelf verantwoordelijk voor het resultaat, en je mag daarom dus ook zelf kiezen of je hier wel of niet gebruik van maakt. Misschien vind je het fijner om zonder deze modellen te werken, terwijl de ander juist niet zonder kan. Je bent helemaal vrij om zelf te bepalen of je ergens wel of geen gebruik van maakt. Vandaar dat de modellen zo ideaal zijn om te gebruiken. Het hangt helemaal af van wat je zelf prettig vindt.

http://www.teamnijhuis.com