Down Home
Image default
Business

5 zonwering trends van 2021

Ook in de wereld van raambekleding is het elk jaar een komen en gaan van trends. Dit is dus tevens het geval in 2021. In dit artikel kun je een paar van deze zonwering trends van dit jaar vinden, waar je eventueel gebruik van kunt maken als je nieuwe raamdecoratie wilt toevoegen aan je woning of bedrijfspand.

Multifunctioneel

Omdat onze huizen multifunctioneler zijn geworden – ze zijn nu vaak het kantoor, de school en de sportschool in één – is flexibiliteit binnen kamers belangrijker dan ooit geworden. Multifunctionele raambekledingen zijn zinvol voor ruimtes die flexibiliteit vereisen. Zo kun je een twee-in-één systeem kopen dat een lichtfilterende en kamerverduisterende stof combineert in. Met dit type raambekleding creëer je de perfecte balans tussen gefilterd licht wanneer je dat wilt (virtuele vergaderingen of online lessen) en privacy wanneer je het nodig hebt (ontspannen aan het einde van de dag).

Milieuvriendelijke materialen

Naarmate de zorg voor de toekomst van onze planeet urgenter wordt, blijft de vraag naar gerecyclede en hergebruikte materialen toenemen. Hergebruikte en gerecyclede materialen kunnen persoonlijkheid toevoegen en werken als een centraal punt in het ontwerp, terwijl je je net zo goed voelt als ze eruitzien. Bovendien passen ze goed bij items van verantwoorde herkomst, zoals stoelen van duurzaam geoogst hout en natuurlijke materialen, zoals kurk. Bij een uitvalscherm kopen zou je tegenwoordig bijvoorbeeld dus voor een milieuvriendelijke stof kunnen kiezen.

Warm minimalisme

Maximalisme – het concept ‘meer is meer’ is op zijn retour. Zeg vaarwel tegen overdaad aan interieurontwerp en verwelkom de ‘less is more’ benadering van warm minimalisme. In tegenstelling tot traditioneel minimalisme, betekent warm minimalisme niet dat een kamer tot de basis moet worden teruggebracht, maar eerder dat er een toevluchtsoord wordt gecreëerd met warme tinten, texturen, lagen en rustgevende rondingen. Solide rolgordijnen in combinatie met zijpanelen met een patroon lenen zich goed voor deze trend, net zoals rolluiken elektrisch of handmatig.

Zachtere kleuren

Als er ooit een jaar was voor rust, dan is het 2021 wel. Het is dus geen verrassing dat kleuren die kalmte en optimisme weerspiegelen dit jaar trending zijn, waaronder Ultimate Grey van Pantone, dat standvastigheid en veerkracht oproept. Evenzo straalt Aegean Teal, een rustgevende combinatie van blauwgroen en grijs van Benjamin Moore, het comfort van thuis uit. Raambekledingsstoffen volgen dit voorbeeld, met meer zachte, rustige kleuren, zoals wit en gebroken wit, en lichtere neutrale kleuren die aan populariteit winnen. Overigens is het hoe dan ook van belang dat de kleur waarvoor je kiest, past bij de rest van je woning.

Smart home

Smart-home-technologie blijft groeien, omdat het toevoegen van deze trend aan een huis ons leven gemakkelijker kan maken (slimme apparaten), ons kan helpen energie te besparen (slimme thermostaten) en ons gemoedsrust kan geven (slimme deursloten). Smart-home-technologie biedt ook handsfree bediening zonder aanraking, een functie die het afgelopen jaar een nieuw belang heeft gekregen door de pandemie. Geautomatiseerde zonwering, die je kunt bedienen met een app op je smart device of je stem, vinkt al die vakjes aan en wordt daarom steeds populairder.