Down Home
Business

De gevaren van winterse omstandigheden voor uw dak

Een dak moet bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. In Nederland hebben we een nat en koud klimaat met regelmatig neerslag. Of er nu regen, sneeuw of hagel valt, je dak moet er tegen bestand zijn. Toch kan het winterse weer wel wat gevaren bezorgen voor je dak. Welke gevaren zijn er? En welke maatregelen kunnen je er tegen treffen?

Omdat het in de winter koud en nat is, is het juist dan des te vervelender als je te maken krijgt met een lekkage. Je huis tocht en is nat, waardoor je het nauwelijks goed opgewarmd krijgt. Verder is een lekkage in de winter geen pretje om te repareren omdat de je onder winterse weersomstandigheden werkzaamheden moeten verrichten. Daarom wordt geadviseerd de daken vóór de winter te inspecteren en na te gaan of je voldoende maatregelen hebt getroffen om lekkage te voorkomen.

Sneeuw en vorst op je dak

In de winter is de kans op vorst en sneeuw natuurlijk aanwezig. Alhoewel je dak bestand is tegen alle weersomstandigheden kan aanhoudende vorst en sneeuwbuien leiden tot vervelende lekkages en slijtage aan je dak. Als een dak oud is, is het sneller vatbaar voor deze winterse weersomstandigheden. Maar ook wanneer een dak pas gerenoveerd is, kan sneeuw en ijs vervelende lekkages geven.

IJsdammen kunnen daarbij ook een oorzaak worden van een daklekkage. IJsdammen krijg je wanneer er vaak vorst is en het sneeuw op de daken bevriest. Wanneer de sneeuw daarna ook weer ontdooit krijg je ijsdammen. Het ontdooien van de bevroren sneeuw komt door de warmte die ontsnapt uit het huis dat natuurlijk opgewarmd wordt in de koude dagen. Als er dan een ijsdam is, geeft dat blokkades voor het water dat eigenlijk hoort weg te stromen. Dat water blijft liggen en vindt uiteindelijk een weg door het dak.

Gelukkig komen ijsdammen niet veel voor in Nederland, aangezien het dan lang en fors zou moeten vriezen. Toch is het een probleem dat zich voor kan doen. Vooral bij huizen die een slechte isolatie hebben, zal er sneller een lekkage ontstaan. Het is daarom van belang dat je je dak goed isoleert en daarmee de kans op een lekkage door winterse omstandigheden weet te vermijden.

Welke maatregelen kun je treffen bij winterse omstandigheden

Wanneer je voorbereid wilt zijn voor de winter en je dak wilt behouden voor gevaren van winterse omstandigheden, dan is het raadzaam om je goed te laten voorlichten. Dakbedekking Brabant kan je voorzien van een uitgebreid advies en kan je dak een onderhoudsbeurt geven, zodat je dak beter voorbereid is op de winter. Verwijderen van bladeren en vuil uit de dakgoten en een onderhoudsinspectie van je dak zijn voorbeelden van werkzaamheden die zij voor je kunnen uitvoeren.

Zo ga je onbezorgd de winterperiode in en kun je ervan op aan dat je dak in goede staat verkeert en de kans op lekkages verkleind wordt. Bij het goed onderhouden van een dak voorkom je namelijk lekkages en dure reparaties die uitgevoerd zouden moeten worden.

http://www.dakbedekking-brabant.nl/