Down Home
Business

Help! Mijn laptop maakt lawaai!

Een laptop die wat ouder is of die je intensief gebruikt, kan op den duur veel lawaai maken. Vaak komt dat door een koeler die overuren maakt. In dit artikel lees je hoe je ervoor kunt zorgen dat je laptop weer wat rustiger wordt en minder lawaai maakt.

Stap 1: hou een grote schoonmaak

Is je laptop al een paar jaar oud, dan is de kans groot dat er zich aan de binnenkant stof heeft opgehoopt. Om je laptop stofvrij te maken, zul je hem open moeten maken. Durf je dat zelf niet aan? Schakel dan een specialist in die dagelijks laptops demonteert en weer in elkaar zet. Het openen van een laptop is namelijk net wat ingewikkelder dan het openen van een desktop. Toch loont het om ook je laptop een keer uit elkaar te halen en schoon te maken, want zonder stoffendeken hoeft de ventilator van je laptop veel minder hard te werken.

Maak je je laptop zelf open? Zet hem dan eerst uit en verwijder de accu. Met een busje perslucht en een zacht borsteltje verwijder je vervolgens het stof. Je begint eerst met het busje perslucht. Daarmee haal je de meeste stof weg. (Ga wel altijd voorzichtig te werk.) Met het kleine borsteltje haal je daarna de laatste restjes weg. Zet je laptop weer in elkaar en hij zal heel wat minder herrie maken!

En o, ja: je kunt je laptop het best buiten schoonmaken, want het kan best een stoffige bende worden. En die wil je natuurlijk niet in huis hebben!

Stap 2: sluit zelf een aantal processen

Een laptop die lawaai maakt doet dat meestal omdat de koeler van je laptop heel hard z’n best aan het doen is om de lopende processen af te koelen. Om de koeler minder hard te laten werken, kun je bepaalde processen handmatig afsluiten. Op deze manier ontlast je de central processing unit (CPU) en heeft de koeler het minder zwaar. Ga hiervoor naar ‘Systeemconfiguratie’. Je komt bij ‘Systeemfiguratie’ uit door in de zoekbalk van Windows ‘Msconfig’ in te typen. Ga vervolgens naar het tabblad ‘Opstarten’ en vink de programma’s uit waarvan je niet wil dat ze automatisch opstarten als je je laptop aan zet. Ook dit zal je laptop stiller maken.

Stap 3: gebruik een externe koeler

Als de tweede eerste stappen niet genoeg hebben geholpen, kun je altijd nog een externe koeler aanschaffen. Koelers zijn er in verschillende formaten en van zijn te koop i verschillende prijsklassen. Ze werken echter vrijwel allemaal hetzelfde. De koeler is in een plaat verwerkt. Die plaat bevestig je aan de onderkant van je laptop. Via een usb-stick is deze verbonden met het systeem van je laptop. Kiezen voor deze optie is vooral handig wanneer je laptop niet verplaatst hoeft te worden. Hij wordt er namelijk wel stiller, maar niet compacter van!

 

Werkt het niet? Zoek dan iemand voor PC reparatie in Amsterdam.

https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-amsterdam/