Down Home
Business

Hoog sensitiviteit in het dagelijks leven

Een van de meest voorkomende problemen waarvoor mensen naar een psychiater gaan is het omgaan met hun gevoelens en emoties, vaak komt het neer op dat mensen niet weten wat ze moeten doen met die gevoelens en die daardoor maar wegstoppen. In de toekomst kan dit leiden tot verschillende problemen, waaronder hoog sensitiviteit. Mensen die zich gevoelig voelen voor hun omgeving en die prikkels die daarbij horen heten Hoog sensitieve personen. Vaak kunnen zij niet tegen overweldigende prikkels uit hun omgeving, denk bijvoorbeeld aan luide geluiden of een groot festival, daar kunnen ze helemaal niet tegen.

Hierdoor stellen mensen zich ook vaak de vraag: “ben ik hoog gevoelig?” als je je dit afvraagt kan het best zo zijn, hiervoor is het handig om naar een specialist te gaan en daar te kijken of hun je een beter advies kunnen geven. Vaak begint het met een HSP test waarbij er gekeken wordt hoe erg jij gevoelig bent voor prikkels uit je omgeving, en vooral hoe je ermee om kan gaan. Het probleem ligt vaak namelijk niet aan de prikkels, maar aan de verwerking van de persoon zelf. Als mensen hun problemen steeds proberen weg te stoppen is het op lange termijn enorm slecht voor ze, als ze deze problemen kunnen verwerken en met mensen over hun problemen kunnen praten leidt dit vaker tot een betere kwaliteit van leven.

De eerste stap in psychotherapie is altijd praten, praten over je problemen en open over je acties gaan kan ervoor zorgen dat je ze sneller accepteert. Hiernaast is het leven van een gezond leven ook enorm bijdragend aan je mentale situatie, op tijd slapen en goed eten hoort hier allemaal bij en dragen ook bij aan een betere leefomgeving. Wel is het enorm moeilijk om je ritme en schema ineens overhoop te gooien, maar het is het waard voor een betere mentale gezondheid.