Down Home
Business

Intellectueel eigendom

Intellectueel eigendom

Intellectueel eigendom is maakt deel uit van het privaatrecht. Het is als een goed aan te merken en daardoor is het overdraagbaar, maar kan er bijvoorbeeld ook pandrecht op worden gevestigd.

Wat kun je als bedrijf doen?

Voor bedrijven is het heel belangrijk om bijvoorbeeld hun merknaam te registreren en hun handelsnaam vast te leggen. Een merknaam registreren is niet heel ingewikkeld, maar het is vaak wel aan te raden om het merk door een specialist te laten registreren.

Niet alleen als je een bedrijf gaat starten is registratie van belang. Ook als je een bedrijf gaat verkopen is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met de opzegtermijnen van overeenkomsten, maar ook om afspraken te maken over intellectuele eigendomsrechten en deze op waarde te schatten. Bijvoorbeeld als je via een management buy out een bedrijf wilt kopen of verkopen.

Waar moet je op letten?

Vooral bij websites is het van belang om deze in eigen beheer te houden. Het komt heel vaak voor dat webdesigners voor bedrijven een website bouwen, maar dan ook de domeinnaam registreren en door de overeenkomst met het SIDN dus eigenaar zijn van deze domeinnaam. Dit kan voor problemen zorgen als de samenwerking met zo’n webdesigner moet worden stopgezet.

Daarnaast is de eerder genoemde merkregistratie naast het vastleggen van de handelsnaam iets wat niet moet worden vergeten. Auteursrecht daarentegen hoeft niet per se te worden vastgelegd. Het ontstaat wanneer een werk wordt gecreeerd.

Een jurist of advocaat kan helpen met juridisch advies als inbreuk op intellectueel eigendom plaatsvindt.

http://www.intellectueeleigendom.nl