Down Home
Image default
Business

Is werken tijdens studie de moeite waard?

Veel studenten hebben een bijbaan tijdens hun studie, maar ook sommigen zweren erbij om het niet te doen. Er zijn voor allebei de kanten wel dingen te zeggen. Het heeft allebei voordelen maar ook nadelen. In dit artikel leg ik de argumenten van beide kanten een beetje uit.

Er zitten veel voordelen aan werken tijdens je studie. Om te beginnen is het goed om een beetje te wennen aan hoe het is om te werken. Het is allemaal nog niet zo belangrijk, dus je kunt nog wat fouten maken, die je vervolgens bij je ‘echte’ baan niet meer hoeft te maken. Ook leer je hoe het is om te solliciteren en om met collega’s samen te werken. Dit zijn kwaliteiten die erg belangrijk zijn voor het verloop van je carrière.

Een ander voordeel is dat het goed op je CV staat. Dit geldt vooral als je een baantje hebt in de richting van je studie. Als je gaat solliciteren voor een baan na je studie, zijn ze vaak meer geïnteresseerd in relevante werkervaring dan de diploma’s die je op je naam hebt staan. Zonder die ervaring kom je veel moeilijker aan een baan.

Maar er zitten ook nadelen aan. Het grootste nadeel is dat het tijd kost. Tijd die je misschien beter in je studie kunt stoppen. Daarnaast wil je natuurlijk ook nog een beetje een sociaal leven hebben. Het is ook zonde als je alleen maar studeert en werkt. Het andere nadeel is dat je vaak weinig betaald krijgt per uur, omdat werkgevers weten dat studenten het toch wel accepteren. Als je denkt dat je te weinig verdient, kijk dan naar de loonwijzer of doe een salarisberekening. Als dit niet in orde is, kun je opkomen voor je rechten en vragen om een hoger salaris. Er zijn namelijk bepaalde regels waar bedrijven aan moeten voldoen wat salaris betreft.

https://www.cbbs.nl/