Down Home
Business

Kunststof kozijnen schoonmaken

Net als traditionele houten of aluminium kozijnen worden kunststof kozijnen na een tijdje ook vies en is regelmatig schoonmaken dus nodig. Één van de grote voordelen van kunststof kozijnen is dat dit heel gemakkelijk gaat. Het is geen lastig klusje en snel klaar. En het fijne is: je hoeft het onder normale omstandigheden maar zo’n één keer per jaar te doen.

Bij kunststof kozijnen wordt meestal de buitenkant vies door het weer. De regen wast je kozijnen meestal aardig schoon, maar er zijn altijd dingen die een menselijke hand nodig hebben. Er kan bijvoorbeeld mos of schimmels op je kozijnen terechtkomen. En tussen de scharnieren kan stof en vuil zich ophopen. Ook in de naden van de kozijnen kun je na verloop van tijd het een en ander vinden. Een regelmatige schoonmaakbeurt houdt je kunststof kozijnen spik en span.

Weinig onderhoud

Hout moet regelmatig geschuurd en geverfd worden. Dit is bij kunststof kozijnen niet het geval. Het kan namelijk helemaal niet geverfd worden, dus is dat niet iets dat je moet bijhouden. Kunststof kozijnen kopen in de juiste kleur is dus belangrijk, want de enige oplossing voor een verkeerde kleur is het compleet vervangen van alle kozijnen.

Kunststof kozijnen schoonmaken: doe het regelmatig

Het is belangrijk om met regelmaat je kunststof kozijnen en de scharnieren schoon te maken. Het is aan te raden dit één maal per jaar te doen, meer is niet nodig. Een regelmatige schoonmaakbeurt zorgt ervoor dat slijtage en schade tot het minimum beperkt worden. Je verlengt er de levensduur van je kozijnen aanzienlijk mee doordat het vroegtijdige veroudering en verkleuring voorkomt. Ook hou je er de kosten zo laag mogelijk mee.

Hoe maak ik mijn kunststof kozijnen schoon?

Er is een heel simpel antwoord op deze vraag: met een emmertje sop en een doekje. Je hoeft hiervoor geen speciaal schoonmaakmiddel te kopen. Gewoon afwasmiddel is voldoende. Het is echter wel belangrijk ervoor te zorgen dat er geen zeepresten achterblijven, want die kunnen na verloop van tijd in de materialen trekken. Neem dus een emmertje water met wat mild schoonmaakmiddel en een schoonmaakdoekje of zachte spons en neem daarmee de kozijnen af.

Hardnekkige vlekken hebben iets meer aandacht nodig, maar een schuursponsje kun je niet gebruiken aangezien het direct onomkeerbare schade aan het materiaal toebrengt. Als er vlekken al in het materiaal getrokken zijn, is het onmogelijk om ze er nog uit te krijgen. Gebruik geen agressieve middelen zoals chloor of bleekmiddel. Ook maak je de kozijnen liever niet droog schoon want dit kan krassen veroorzaken.

Extra bescherming: kunststofwas

Voor kunststof kozijnen is het mogelijk om ze één keer per jaar in de kunststofwas zetten. Dit werkt als een extra bescherming voor je kozijnen. Het voorkomt namelijk UV-schade en het aangroeien van mos en algen. Op die manier blijven je kozijnen langer mooi, behouden ze hun kleur beter en valt er jaarlijks minder schoon te maken.

Hou je scharnieren schoon

Als je kozijnen niet meer goed sluiten kan dat een teken zijn dat ze vies zijn. maak ze dus meteen schoon. Ook is het belangrijk dat je scharnieren indien nodig opnieuw afstelt. Als ze niet meer goed op elkaar aansluiten, kunnen bewegingen van verschillende delen voor slijtage zorgen door de extra wrijving die veroorzaakt wordt. Zorg er dus voor dat je scharnieren altijd gesmeerd zijn. Gebruik hiervoor een smeermiddel dat vetvrij is.

Goed schoonmaken bespaart je kosten

Door je kozijnen altijd goed te onderhouden, schoon te maken en de scharnieren gesmeerd te houden kun je aanzienlijk wat geld besparen. Je hebt geen monteur nodig om onderdelen te vervangen doordat ze onnodige schade hebben opgelopen. Daarnaast hoef je de kozijnen niet te vroeg te vervangen.

 

https://www.schipperkozijnen.nl/kozijnen/kunststof-kozijnen