Down Home
Image default
Business

Monopoly Geschiedenis

De geschiedenis van Monopoly gaat terug tot begin 1900. In 1904 creëerde een Quaker-vrouw met de naam Elizabeth (Lizzie) J. Magie Phillips een spel waarmee zij de enige belastingtheorie van Henry George hoopte te kunnen verklaren (het werd verondersteld de negatieve aspecten van het concentreren van land in particuliere monopolies te illustreren). Haar spel, The Landlord’s Game, werd een paar jaar later commercieel gepubliceerd. Andere geïnteresseerde spelers ontwikkelden het spel opnieuw en sommige maakten hun eigen spellen. Lizzie zelf patenteerde in 1904 een herziene editie van het spel, en soortgelijke spellen werden commercieel uitgebracht. In het begin van de jaren 1930 werd een bordspel met de naam Monopoly gemaakt, net als de versie van Monopoly die door Parker Brothers en haar moedermaatschappijen in de rest van de 20ste eeuw en tot in de 21ste eeuw werd verkocht. De versie van Parker Brothers is gemaakt door Charles Darrow. Verschillende mensen, vooral in het middenwesten van de V.S. en bij de oostkust van de V.S., hebben bijgedragen aan het ontwerp en de evolutie van het spel.

In 1941 liet de Britse geheime dienst John Waddington Ltd., de gelicentieerde fabrikant van het spel buiten de V.S., een speciale uitgave maken voor de krijgsgevangenen uit de Tweede Wereldoorlog die door de nazi’s werden vastgehouden. Verborgen in deze spellen waren kaarten, kompassen, echt geld en andere voorwerpen die nuttig waren om te ontsnappen. Ze werden aan de gevangenen uitgedeeld door het Internationale Rode Kruis.

In de jaren zeventig was de vroege geschiedenis van het spel verloren gegaan (en ten minste één historicus heeft betoogd dat het opzettelijk werd onderdrukt – zie hieronder), en het idee dat het uitsluitend door Charles Darrow was gemaakt, was populaire folklore geworden. Dit werd vermeld in het boek The Monopoly Book uit 1974: Strategy and Tactics of the World’s Most Popular Game, door Maxine Brady, en zelfs in de handleiding van het spel zelf. Terwijl Professor Ralph Anspach met Parker Brothers en haar toenmalige moedermaatschappij, General Mills, vocht over de handelsmerken van het Monopoly bordspel, werd veel van de vroege geschiedenis van het spel “herontdekt”.

Vanwege de lange rechtsgang, en het beroep, werd de juridische status van de handelsmerken van Parker Brothers op het spel pas halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw geregeld. De naam van het spel blijft een geregistreerd handelsmerk van Parker Brothers, evenals de specifieke ontwerpelementen. De huidige ouder van Parker Brothers, Hasbro, erkent opnieuw alleen de rol van Charles Darrow bij de totstandkoming van het spel. Anspach publiceerde een boek over zijn onderzoek, genaamd The Billion Dollar Monopoly Swindle (en heruitgegeven als Monopolygate), waarin hij zich sterk maakt voor de doelbewuste onderdrukking van de vroege geschiedenis en ontwikkeling van het spel.

http://www.im-creator.com/free/casinodice/live-blackjack