Down Home
Image default
Business

Profiteer van een maximale levensduur door het onderhouden van het rieten dak

Een rieten dak lijkt in de huidige samenleving een musthave te zijn om het huis een sfeervol beeld te geven. Daarnaast biedt het materiaal ook een ideale isolatie, een verlaging van de energiekosten en een verhoging van de waarde van de betreffende woning. Klinkt dat niet te gek?

Toch zal een rieten dak niet aan al deze beloftes voldoen als het dak niet goed onderhouden wordt. Bij geringe onderhoud zal de kwaliteit van het dak langzamerhand afnemen, dat zal leiden tot een afname van de isolatie en dus een verhoging van de energiekosten en verlaging van de waarde van de woning. Maar hoe en hoe vaak moet een rieten dak onderhouden worden?

Wat houdt het onderhoud in?

Het onderhouden van een rieten dak kan gemakkelijk vergeleken worden met een houten schutting. Na verloop van tijd van het hout een nieuw likje verf nodig hebben om weer in goede staat te verkeren. Zo heeft een rieten dak ook eens in de zoveel tijd een onderhoudsbeurt nodig, dat kan gaan van een controle op kleine beschadigingen tot een volledige renovatie van het dak. Door de kleine beschadigingen voldoende de herstellen, zullen volledige renovaties waarschijnlijk buiten beeld blijven. Een eenvoudige controle op vogelschade, slijtage en het verwijderen van algen en mossen zal de bewoner verzekeren van een maximale levensduur van het dak.

Wie zal het dak moeten onderhouden?

Een onderhoudsbeurt kan uiteraard door de bewoner zelf worden uitgevoerd, mits de bewoner zich bewust is van de belangrijke onderdelen van het dak en de mogelijke gebreken. Bij geringe kennis is het aan te raden de onderhoudsbeurt over te laten aan specialisten. De zogenoemde rietdekkers zullen het dak in korte tijd volledig controleren en de bewoner achteraf op de hoogte stellen van de resultaten.

Hoe vaak moet het dak worden onderhouden?

Het dak moet worden onderhouden om de maximale levensduur te kunnen bereiken, dat ongeveer op veertig jaar neer zal komen. Om dit te bereiken zal er jaarlijks een onderhoudsbeurt plaatsvinden. Door regelmatig het dak te onderhouden zullen grotere renovaties aan het dak langer achterwege blijven. Naarmate de rieten kap ouder wordt, zal de standaardcontrole wellicht niet meer voldoende zijn. In dit geval zal een rietdekker fysiek langs kunnen komen om de staat van het dak te beoordelen.

http://rietwerk.nl