Down Home
Business

Tips voor het bewaren van wijn

Hoe zorgt u ervoor dat u optimaal kan genieten van uw wijn? Wellicht hebt u hier uw eigen manier voor, maar wij hebben ook nog enkele tips voor u. Weet u bijvoorbeeld dat er bepaalde bewaarmethoden zijn waarmee u de kwaliteit van uw wijnflessen kunt waarborgen? Waarschijnlijk niet, dit artikel is daarom ontwikkelt om u hierbij te helpen. Houdt u bijvoorbeeld rekening met de bewaartemperatuur van wijn? Voor het bewaren van wijn moet u een geschikte temperatuur hebben. Een goede temperatuur ligt tussen de 10 en 12 graden Celsius. Iets hoger of iets lager mag natuurlijk, maar het is niet de bedoeling dat de temperatuur erg kan schommelen. Schommelingen van de temperatuur zorgen ervoor dat de wijn zich minder goed kan ontwikkelen. Voorkom daarom temperaturen van boven de 25 graden of onder het vriespunt.

Ligstand en luchtvochtigheid

Zoals u hierboven hebt kunnen lezen heeft de bewaartemperatuur van uw wijncollectie invloed op de kwaliteit ervan. Maar dit is niet het enigste dat invloed heeft. Wist u bijvoorbeeld dat de luchtvochtigheid en de ligstand van uw wijn ook invloed heeft op de kwaliteit ervan? Zo mag de ruimte waar uw wijncollectie staat niet te vochten zijn en het mag er niet tochten. Een te droge omgeven zorgt er weer voor dat de wijn via de kurk kan verdampen, wat weer leidt toch oxidatie. Daarnaast kan een te vochtige omgeving leiden tot schimmelvorming, dit wilt u vanzelfsprekend ook voorkomen. Zorg daarom voor een omgeving met een goede balans in de luchtvochtigheid. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een wijnkelder of een wijnkoelkast aanschaffen. Dit zal het bewaren van wijn makkelijker maken. U moet er ook voor zorgen dat uw wijncollectie niet recht op staat, maar in een ligstand ‘rust’. Hierbij moet de wijn op een rustige plek liggen, en moet deze vooral niet kunnen trillen. Trillingen versnellen het chemische proces van uw wijn, waardoor de kwaliteit ervan verslechtert.

Uw wijn goed bewaren

Ten slotte is het belangrijk dat u bij het bewaren van wijn voorkomt dat er UV straling bij de flessen komt. Deze straling heeft negatieve invloed op de chemische samenstelling van uw wijn. Voor het bewaren van wijn is het dus essentieel dat deze wijn op een donkere plek wordt opgeborgen.

https://eurocave.nl/wijn-vacumeren/