Verschil in koffie maken

Down-home

Tegenwoordig kan je allerlei soorten koffie kopen. Het is te gek voor woorden welke soorten koffie er allemaal zijn, sta je voor het schap dan kan je je ogen uitkijken naar alle verschillende merken koffie. Maar wat mij laatst is opgevallen is dat er niet alleen veel verschillende merken zijn. De koffie zelf is ook heel anders. Je hebt namelijk filterkoffie, koffiebonen, oploskoffie, koffie cups, koffiepads en ga zo maar door. Ik vroeg me toen af, wat zijn de verschillende hier eigenlijk tussen, en hoe gebruik je die verschillende soorten koffie.

Ik begin dit artikel met de standaard filterkoffie. Ik kan me niet anders voorstellen dan dat we filterkoffie gebruiken, bij mijn moeder hangt er in de keuken nog een koffiemolen. Deze werd natuurlijk gebruikt om de koffiebonen te malen. Dus die koffiebonen komen zo meteen aan bod. Filterkoffie is een melange van verschillende soorten gemalen bonen. De filterkoffie is dus al gemalen en wordt daarna verpakt. Er worden verschillende soorten bonen gebruikt en de smaak van filterkoffie is daardoor aan de milde kant.

Koffiebonen daarentegen zijn sterker van smaak omdat ze zelf nog gemalen worden. Vroeger, zoals ik net zei, werd dat zelf gedaan, maar tegenwoordig gebeurt dit in het koffiezetapparaat zelf. De smaak van koffiebonen is sterker omdat de bonen ‘verser’ zijn dan de voorgemalen filterkoffie. Daar komt ook nog een bij kijken dat door het zelf malen van de bonen er meer oliën uit de bonen stromen waardoor dit een rijkere smaak geeft.

Oploskoffie is eigenlijk een soort alternatief op filterkoffie, het is namelijk een soort gemalen koffieboon alleen is de smaak hiervan nog flauwer. Filterkoffie is wel langer houdbaar, maar dat komt omdat er veel meer onnatuurlijke bestandsdelen in zitten.

Tot slot de koffie cups en koffiepads, dit zijn speciaal ontworpen producten die enkel passen in bepaalde automaten. Zo zijn de meeste koffiecups voor Nespresso apparaten maar tegenwoordig heb je ook veel goedkope nespresso cups alternatieven, omdat deze apparaten en cups erg duur zijn. Hetzelfde geld voor koffiepads van Senseo, hier zijn ook veel goedkopere alternatieven voor op de markt.

https://www.koffiecupster.nl/