Down Home
Image default
Business

Waarom LED tl-armaturen kopen?

Bijna iedereen weet wel wat een tl-buis is. Sinds de introductie van de tl-buizen in 1937 op de wereldtentoonstelling in Parijs zijn de lampen niet meer weg te denken uit kantoorpanden en winkelcentra. De tl-lampen waren geliefd omdat ze zuiniger waren dan de gloeilampen. De tl-buis is dan ook geen traditionele lamp, maar een glazen buis gevuld met onder andere kwik gas die aan de binnenkant is bedekt met een fluorescerende laag. De buis heeft aan weerszijden elektroden die ervoor zorgen dat de kwikdamp ultraviolete stalen uit gaat zenden. Doordat de ultraviolette stralen botsen tegen de fluorescerende laag in de buis, zien wij die stralen als gewoon licht.

 

LED tl-buizen, nog zuiniger dan traditionele tl-buizen

Tegenwoordig zijn er ook LED tl-buizen op de markt. Deze tl-buizen zijn nog zuiniger in gebruik dan de traditionele tl-buizen. Bovendien hebben ze een hogere lichtopbrengst en gaan ze langer mee. De LED tl-buis heeft ook als voordeel dat ze licht in een hoek van 120 graden uitstralen, in tegenstelling tot de conventionele tl-buizen die gewoon rondom licht geven. De gewone tl-buizen waren daarom vaak geplaatst in een armatuur met een reflecterende plaat, zodat het licht gericht naar beneden straalde. Bij de nieuwe LED tl-buizen is dat niet meer nodig en kun je een ruimte veel gerichter verlichten. Geen wonder dat er veel mensen hun gewone tl-lampen willen inruilen tegen een LED tl-buis. 

 

Moet ik ook nieuwe LED tl-armaturen kopen?

Als je de oude tl-buizen wilt gaan vervangen voor nieuwe LERD tl-buizen moet je vaak ook nieuwe armaturen kopen. Dat komt omdat in de armaturen van de oude tl-buizen een tl-starter zit met een voorschakelapparaat. Dat voorschakelapparaat gaat vaak niet goed samen met de nieuwe tl-buizen. Je kunt proberen om het voorschakelapparaat te verwijderen of op de een of andere manier te overbruggen, maar echt handig is het niet. Bovendien verlies je ook het recht op garantie als je zelf aan het knutselen slaat. Het is een stuk makkelijker om gewoon een nieuw LED tl-armatuur te kopen. Dan weet je ook zeker dat het armatuur past.

 

Hoe kies ik de juiste LED tl-armaturen?

Er zijn meerdere soorten LED tl-buizen op de markt, dus het is raadzaam om niet zomaar en armatuur te kopen. De t5 en de t8 buizen zijn de meest gangbare LED tl-buizen die er nu op de markt zijn. Tussen de twee buizen zit er een groot verschil. Niet alleen dat de t5 zuiniger is dan de t8, maar de t5 is korter, heeft een andere fitting en bovendien is de diameter niet 2,5 centimeter maar 1,5 centimeter. Je kunt dus niet zomaar een t8 buis in een t5 armatuur plaatsen.

 

Elke soorten LED tl-armaturen zijn er?

Er bestaan een aantal verschillende LED tl-armaturen. Naast de armaturen waar je één of twee buizen in kunt plaatsen bestaan er bijvoorbeeld ook waterdichte armaturen. Deze waterdichte armaturen zijn uitermate geschikt voor ruimtes die vochtig kunnen worden zoals werkplaatsen en garages, of voor buiten. Je kunt ook meerdere tl-armaturen gemakkelijk doorkoppelen als je een grote ruimte wilt verlichten. Zo kun je het juiste LED tl-armatuur kiezen voor elke ruimte.