Down Home
Business

Wat zijn de regels rondom dakkapellen en dakramen?

Een dakkapel is een snelle en gemakkelijke structurele uitbreiding die extra ruimte binnen een schuin dak creëert. Door een dakkapel op een bestaand dak te bouwen, kan een krappe zolder worden getransformeerd in een bruikbare ruimte dankzij de creatie van extra hoofdruimte en vloeroppervlak. Ook zorgen dakkapellen voor extra licht en een ruimtelijk gevoel in huis. Maar welke regels zijn er voor het plaatsen van een dakkapel?

Regels en vergunningen

In veel gevallen moet er een vergunning worden aangevraagd bij de gemeente. Dit is verplicht zodat het straatbeeld en de directe omgeving geen hinder ondervinden van de dakkapel. Vaak moet de dakkapel passen bij de architectuur van de woning zelf, alhoewel de regels per gemeente en soms zelfs per wijk verschillen.

 

Een dakkapel aan de achterkant van de woning

Wil je een dakkapel aan de achterkant van de woning plaatsen? Dat kan in de meeste gevallen zonder een vergunning aan te vragen. Zolang een dakkapel zich niet aan een openbaar gebied bevindt en anderen er geen hinder aan ondervinden kan aan de

Vergunningsvrij een dakkapel plaatsen

Een dakkapel kan in sommige gevallen ook zonder vergunning worden geplaatst. Als je dakkapel voldoet aan de onderstaande regels is dat mogelijk.

 

  • De dakkapel wordt op het achterdakvlak óf op een zijdakvlak van een huis gebouwd (zolang dit zijdakvlak maar niet aan openbaar toegankelijk gebied grenst).

  • De dakkapel komt op een plat dak.

  • De dakkapel is niet hoger dan 1,75 meter.

  • De onderkant van de dakkapel ligt meer dan 50 centimeter, maar minder dan 1 meter boven de dakvoet (het laagste punt van een schuin dak).

  • De bovenkant van de dakkapel ligt meer dan 50 centimeter onder de daknok (het hoogste punt van een schuin dak).

  • De zijkanten van de dakkapel liggen meer dan 50 centimeter van de zijkanten van het dakvlak.

  • De dakkapel wordt gebouwd op een niet-tijdelijke woning.

Doe de vergunningscheck

Op de website van veel gemeentes kan een vergunningcheck worden gedaan. Zo kom je er meteen achter of je een vergunning nodig hebt voor jouw specifieke plan.

 

Als je een vergunning nodig blijkt te hebben voor het plaatsen van een dakkapel beoordeelt een gespecialiseerd ambtenaar van de gemeente de plannen. Dit kan tot wel acht weken duren, houdt hier dus rekening mee bij het plannen van het project. Aan het aanvragen van een vergunning kunnen kosten verbonden zijn.

 

Bespreek je plannen met de buren

Je buren zullen het meeste merken van de nieuwe dakkapel. Bespreek daarom altijd je plannen met de buren voordat je overgaat op actie. Laat weten wat de afmetingen zijn, hoe het er ongeveer uit gaat zien en wanneer de dakkapel eventueel geplaatst gaat worden. Misschien denken je buren ook over een soortgelijk project en kan er bij afname van twee dakkapellen een korting worden geregeld.

 

https://www.schipperkozijnen.nl/dakkapellen