Down Home
Business

Zwart en wit, zijn dit kleuren?

Kleuren, je kan ze overal waarnemen. Maar wat zijn kleuren nou eigenlijk? En hoe worden kleuren gemaakt. Om te begrijpen wat kleuren zijn moeten we terug in de tijd. Kleuren hebben altijd al bestaan, maar wanneer werd bepaald welke kleuren wel en welke kleuren niet bestonden. Dat werd ongeveer bepaald in 1700. Rond die tijd leefde Isaac Newton, deze wetenschapper ontdekte dat licht bestond uit alle kleuren van de regenboog. Kleuren hebben dus veel met licht te maken. Licht geeft dan ook antwoord op de vraag of wit en zwart kleuren zijn.

Het antwoord op de vraag of wit en zwart kleuren zijn is “nee”. Wit is licht zelf, het bestaat uit alle kleuren van de regenboog en is dus eigenlijk geen kleur. Zwart is juist het ontbreken van dat licht en dus ook geen kleur. Dit is goed uit te leggen aan de hand van jouw slaapkamer. Als je ’s nachts wakker wordt, dan zie je niets, je ziet zwart omdat er geen licht is. Als het dag is schijnt de zon naar binnen, deze zon zorgt voor licht waardoor je weer kleuren kunt zien. Indringverf zwart en schoenverf wit zijn dus eigenlijk geen kleuren.

Isaac Newton ontdekte dit door een straal licht door een driehoekig (een prisma) stuk glas te laten schijnen. Het licht was eerst wit, maar toen het door dit prisma scheen werd het licht gebroken in de kleuren van de regenboog. Deze kleuren zijn rood, oranje, geel, groen, blauw en indigo. Elke keer als de zon schijnt terwijl het regent kan je dit controleren, dan zie je namelijk de regenboog. Je ziet de regenboog omdat de zonnestralen schijnen door de regendruppels, die functioneren als prisma’s. Als al die kleuren weer worden opgevangen in een prisma worden de kleuren weer gecombineerd en zal er weer wit licht door het prisma schijnen.

https://www.leerverfshop.nl/